Psikolog / Terapi Ücretleri Ne Kadar?

PSİKOLOG / TERAPİ ÜCRTELERİ NE KADAR?

Psikolog/terapi ücretleri enflasyon oranlarında artmaktadır. Bölgeden bölgeye, illere göre değişmektedir. 

2022 yılında minimum ücretler 100 tl den 2000 Tl ye kadar değişkenlik göstermektedir.

Danışmanlık ve Terapi hizmetlerine göre de farklılıklar olmaktadır.

NEDEN PSİKOLOG ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİK TARİFELER VAR?

Terapist ücretlerini en çok etkileyen unsurların başında eğitim, süper vizyon, deneyime bağlı değişkenler gelmektedir. Psikologların iyi bir terapist olabilmesi için sadece akademik eğitim yeterli değildir. Mezun olduktan sonra da eğitim, workshop, çalıştay, kurs gibi etkinliklerle süreci devam ettirmeleri gerekir.

Ayrıca takibi yapılan vakalara dair süper vizyon alınması da gereklidir. Bunlar buzdağının genellikle görünmeyen yüzüdür. Söz konusu eğitimler, süper vizyonlar genellikle dövize endekslidir. Oldukça pahalıya gelmektedir. Çünkü yurtdışında psikoterapi seansları ortalama 100 Dolar /Euro civarındadır. Ülkemizde eğitime katılanlar için; bu ücretlerin ödenmesi gerekmektedir.

Psikologun deneyim, yetkinlik düzeyi terapi ücretlerini etkiler. Yeni mezun ve deneyime ihtiyaç duyan bir psikolog ile deneyimli, eğitimlere devan etmiş, yetkin birinin terapi ücretleri elbette farklıdır.

Psikolog ücretlerini farklılaştıran bir başka konu da bulunulan yerin orta, üst veya ortalama altı gelir düzeyine sahip bölgelerde olmasıyla ilgilidir. Nişantaşı, Kadıköy, Etiler gibi bölgelerdeki kira ücretleri, ekonomik seviyenin yüksekliği ücretlerin de ortalama 1000 – 2000 TL civarında olmasına neden olmaktadır.

Bakırköy, Beylikdüzü, Ataşehir gibi bölgeler nispeten orta gelir düzeyine sahip insanlardan oluşmakta ve kira gideri de ona göre belirlenmektedir.

Bakırköy, Güngören, Avcılar, Beylikdüzü, Şişli bölgelerinde ise bireysel seans ücretleri 400 ile 1000 Tl arasındadır.

TERAPİYE HANGİ SIKLIKTA GİDİLMELİDİR?

Terapiye gitmeye neden olan sorun, ihtiyaç ve beklentilere göre değişir. Sadece danışmanlık, fikir almak için gidilecekse birkaç kez ya da bir kez gitmek yeterlidir.

Eğer uzun zamandır devam eden bir sorundan dolayı terapiye başlanmışsa terapi uzun sürebilir. Diğer bir etken de; terapi hizmetinden faydalanabilme kapasitesi ile ilgilidir. Bazen insanlar terapideki desteği hemen kabul edemeyebilir. Hazır olmayabilir. Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları çok olan bireylerin terapi süreleri genellikle daha fazladır.

Terapiye hangi sıklıkta devam edileceği konusu danışan ve terapist/psikolog arasında konuşulur. Danışanın beklentileri kadar terapistin öngörüleri de önemlidir. Beraber karar verilmesi en iyisidir. Bazen danışan ihtiyacına göre haftalık ya da haftada 2 görüşme yapılabilir. Bazen de 15/1 veya ayda bir görüşme planlanabilir. Danışanın ödeme gücü, ulaşım kolaylığı, değişim motivasyonu dikkate alınarak planlama yapılır.

Psikologlar ilk görüşmede ne kadar gelinmesi gerektiğini söyleyemez. Danışanı tanıdıkça, danışanın değişme enerjisini, gücünü, hızını gördükçe fikir edinir. Ve geri bildirimde o zaman bulunabilir.

TERAPİ SEANSLARININ SÜRESİ NEDİR?

Terapi görüşme süreleri 50 dk dır.  Ancak  Cinsel Terapi, EMDR Terapisi, Çift/Aile görüşmelerinde karşılıklı konuşarak terapi süreleri 75 dk ya da 90 dk yapılabilir. Standart 50 dk. Dır.

Terapiye ne kadar devam etmeliyim? Diye bir soruya cevap vermek gerekirse;

terapiler bazen birkaç ayda bitebileceği gibi yıllara da yayılabilir.  Bazen de arada bir destek ile süreç ilerleyebilir. Tamamen danışanın ihtiyaç ve beklentisiyle ilgilidir.

CİNSEL TERAPİ, EMDR TERAPİSİ ÜCRETLERİ NEDİR?

Cinsel Terapi, Çift Terapisi, Aile Terapisi gibi hizmetler, psikoterapi içinde ayrıca birer uzmanlık alanıdır. Bu nedenle Cinsel Terapi, Çift, Aile, EMDR Terapi ücret ve terapi süreleri farklılık gösterir.

Cinsel Terapi, Çift -Aile Terapisi ve EMDR Terapisi 2022 görüşme ücretleri Avrupa yakasındaki Psikolojik danışmanlık ve terapi merkezlerinde 700 ile 1500 Tl artı KDV dir.

SGK ve devlet psikoterapi ücretini karşılıyor mu?

Maalesef ne devlet ne de SGK terapi ve psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri için ödeme yapmamaktadır. Devlet hastanelerinde ise genellikle terapi hizmeti verilmemektedir.

PSİKOLOĞUN/TERAPİSTİN MESLEĞİNDE İYİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIM?

 İnternette bazı platformlar “EN İYİ PSİKOLOG, EN İYİ TERAPİST “ kelimelerini kullanmaktadırlar. Bir psikoloğun iyi olup olmadığı kişiden kişiye değişir. Ancak bazı kriterler öne çıkar; Nedir bu kriterler?

Mesleğinde gelişmeye önem veriyor mu?

Yeni bilgi ve deneyimler edinmek için çaba harcıyor mu?

Yoksa okulda aldığı eğitim ile mi yetiniyor?

Mesleğinde çalıştığı konularla ilgili sınırları, kuralları var mı?

Her meslekte olduğu gibi psikologlar da; bazı kurallara, sınırlara uymak zorundadır. Bir psikolog her konuyla çalışamaz. Uzmanlaştığı alanlar vardır. Uzmanlaştığı konuda iyi olabilir. Her konuda “iyi “ olamaz. Bilişsel Davranış Terapisi (BDT) ve Depresyon, kaygı bozukluğu gibi konularda yeterli olabilir. Ancak cinsel işlev bozukluklarında ayrıca eğitim almadı ise çalışamaz.  Mümkün olduğunca terapistin yeterlilik alanlarının ne olduğu öğrenilmelidir.

İYİ BİR PSİKOLOG” sınırlara dikkat eder. Danışanı ile terapi dışında ilişki geliştirmez. Beraber tatile gitmez örneğin. Terapi günlerine, saatlerine dikkat eder, hazırlıklı gelir. Danışana ayrı kendine ayrı kural uygulamaz.

İYİ BİR PSİKOLOG /TERAPİST “ ihtiyaca göre SÜPERVİZYON alarak vakasını takip eder. Süper vizyon ilişkisi bir nevi ustalaşma ilişkisidir. Daha deneyimli ve yetkin birinin gözetiminde terapiyi yürütür. Ustalaştıkça süper vizyon gereksinimi azalsa da hayat boyu, iyi bir terapist süper vizyon almaktan çekinmez. Bazen grup ile bazen de bireysel süper vizyon alıp almadığını öğrenmek iyidir.

Mesleki eğitim ile ilgili kongre, workshop, çalıştay, kurs ile ilgili yetkinlik belgeleri var mı?  İnternet ortamında ya da uzman ile ilgili sitelerde bu tür bilgilere erişim çok kolaydır.