Kaygı ile Nasıl Baş Edilir?

Kaygı İle Baş Etmeye dair Öneriler…

Kaygı insanın kendi psikolojik ve/veya bedensel dayanıklılığına ve yeterliliğine güvenememe, inanama hali olarak ifade edilebilir
Kaygı düzeyi yüksek bireyler çoğunlukla;
Bardağın boş olan kısmına’ odaklanma eğilimindedirler. Olumsuz sonuçlar beklerler.
Çoğunlukla mükemmeliyetçi, kendilerinden beklentileri yüksek, bir diğer ifadeyle yüksek standartlara sahip bireylerdir.
Davranışlarının kabul görmesi ve onaylanmasına oldukça önem verirler.
Belirsizliğe ve kontrolde olmama durumuna katlanmakta zorlanırlar.

Yüksek kaygı şikayetleriyle terapi merkezlerine başvuran pek çok kişi kaygı düzeylerinin neredeyse sıfırlanmasını, hiç kaygı yaşamamayı ister. Oysa bu oldukça gerçek dışı ve de yarasız bir beklentidir. Gerçek dışıdır çünkü doğal süreçte kaygının sıfırlanması olası değildir. Yararsızdır çünkü aslında kaygı insanı harekete geçmeye, üretmeye veya bir tehlike karşısında kaçıp hayata kalmaya güdüleyen bir araçtır. Örneğin, hayatını sürdürmesine yetecek geliri sağlama konusunda kaygısı sıfıra yakın olan biri sabahları kalkıp işe gitmekte zorlanır veya tehlikeler karşısında hayatta kalmasını sağlayacak eylemi gerçekleştiremez. Bu sebepten kaygının tümüyle kötü ve zararlı bir his olmadığını kabul etmek yaşadığımız zorluğu anlamamız ve üstesinden gelmemizi kolaylaştırıcı temel faktör olacaktır.

Yoğun kaygı yaşayan insanların pek çoğu kaygılarını kontrol altına almaya çalışırlar. Kaygıları ve kaygı uyandırıcı şeyler hakkında düşünmeyi durdurmaya gayret ederler. Sanki bunlar üzerine konuşmak onları daha kaygılı hale getirecektir. Oysa bu yanlış bir inanıştır. Kaygılar hakkında konuşmak, yazmak düşünülenin aksine ‘uyuyan yılanı uyandırmak’ değildir. Tam tersine, kişi kaygılı hissetmeyi ve kaygıları hakkında düşünmeyi engellemeye çalıştıkça daha çok kaygılanır, ‘hücuma uğramış’ hisseder. Birinin sizden ‘pembe fil’ düşünmemenizi istediğini varsayın. Sonuç?

Kaygı ile Baş etmek için Neler yapılabilir?
Artık kaygınızı ötelemenin bir çözüm olmadığı gibi durumu daha da kötüleştirebileceğini öğrendiniz. Bu sebepten aklınıza gelen tüm kaygı yaratan duygu ve düşünceleri bir kağıda listelemekle başlayabilirsiniz (Örn: Başarısız olacağım, Bu işi beceremezsem rezil olacağım).

Listenizdeki olumsuz düşünce ve beklentilere bakın ve kendinize sorun: Geçmişte hiç şimdikilere benzer olumsuz düşünceleriniz oldu mu? Peki bu olumsuz düşünce ve beklentilerin hepsi gerçekleşti mi? Beklediğiniz kadar olumsuz sonuçlanmayan durumlar da oldu mu? Eğer olduysa bu durumda şu anda kaygı duyduğunuz şeylerin de düşündüğünüz kadar olumsuz sonuçlanmama ihtimali olamaz mı?

Yoğun kaygı yaşayan insanların olmasından korktukları şeylerin çoğu zaman gerçekleşmediği bilinse de o ya da bu şekilde her insan gibi bekledikleri türden olumsuz deneyimler de yaşayabilirler. Sizin de böyle deneyimleriniz olmuş olabilir. Lütfen kendinize sorun daha önce olmasından endişelendiğiniz bir şey yaşayıp üstesinden gelebildiğiniz oldu mu? Nasıl baş ettiniz? Bu soruyu sormak önemlidir çünkü kaygısı yüksek kişiler çoğu zaman baş etme becerilerini yetersiz görme eğiliminde olurlar. Oysa bu konudaki araştırmalar göstermektedir ki bu bireyler aslında çoğu zaman olumsuz durumlarla beklediklerinden daha iyi baş edebilmektedirler.

Kaygımızı yönetmenin yolu onu kontrol edip uzaklaştırmaya çalışmak yerine kabul edip anlamaktan geçer. Hedefimiz ise kaygımızı yok etmek gibi faydasız uğraşlara girmek yerine onu baş edilebilir düzeye indirmeye çalışmak olmalıdır

Yorumlar (12)

  • ZAHİDE

    11 Temmuz 2022

    Merhaba, Oldukça kaygılı, evhamlı bir ailede büyüdüm. Zaman zaman çok fazla endişe yaşıyorum. Kendimi yetersizmiş gibi hissediyorum. Başarısız olacağımı düşününce ya vazgeçiyorum. Ya da yapmamak İçin elimden geleni yapıyorum. Bir türlü kendime güvenemiyorum. Ya şöyle olursa, ya hata yaparsam diye düşünüyorum. Sizin yazdıklarınızı denedim. Biraz işe yaradı. Emdr terapisi alsam işe yarar mı?
    Endişelerim, korkularım azalabilir mi?
    Ne kadar devam etmem gerekir?
    Saygılar

    • Sevgi

      11 Temmuz 2022

      10 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Daha önce kücük bir sehirdeydim. Buraya geldiğimden beri hayata karşı korku ve kaygılarım çok arttı. Ya issiz kalırsam ya ev sıkıntısı yasarsam diye hedeflediğim şeyleri yapamıyorum. Hep kötü tarafına odaklanıyorum. Sizin yazınızda bahsettiğiniz gibi iyi taraflarına bakmaya çalışsam da olumsuz taraf ağır basıyor ve harekete geçemiyorum. Bu konuda bana tavsiyeleriniz nedir hangi yöntemleri uyguluyorsunuz bu tür durumlarda.

      • EMDR Bakirkoy

        11 Temmuz 2022

        Merhaba. Yeni belirsiz değişimler, kişilerin kendini güvende hissetmemesine sebep olabilir. Felaket senaryolarınıza bakmak lazım. Biz bu gibi durumlarda EMDR ve BDT yöntemlerini kullanıyoruz.

    • EMDR Bakırköy

      11 Temmuz 2022

      Merhaba Zahide Hanım. Evet EMDR en etkili yöntemlerden biri. Özellikle kaygı alanında çok hızlı sonuçlar elde ediyoruz. Sürecin ne kadar süreceği çalışılması gereken konulara bağlı olarak değişiklik gösterir.

  • ÖZLEM

    11 Temmuz 2022

    Merhaba
    Kaygı hissettiğim konu daha çok kendi kendime yetememekle ilgili gibi
    Kariyer odaklı bir insanım , mükemmeliyetçilik de söz konusu tabi
    Kimi sağlık sorunlarım oldu geçmişte
    Dolayısıyla sağlık problemlerim beni çok sarsıyor
    Hasta olduğum zaman işe gidemeyeceğim için ya da o an sorumluluğum olan işleri yapamayacağım için kaygı düzeyim artıyor
    Aslında olumsuz duygularla hastalığımı da tetiklemiş oluyorum bir anlamda
    Sorumluluğu abartmamayı öğrenmek üzerine ve hasta olduğumda daha az kaygılı hissetmek için yardımcı olabilecek bir uygulama önerebiliyor musunuz?

    • EMDR Bakırköy

      11 Temmuz 2022

      Merhaba. Daha az kaygılı hissetmek için en etkili yöntem terapidir. Kaygıyı tetikleyen kendilik inançlarınız çalışıldığında , yeni karşılaştığınız durumlarda davranışlarınızda gelişimler gözlemlersiniz. Nefes egzersizleri durumla başetmenizde yarar sağlasa da, kalıcı çözüm için EMDR yöntemini öneririm.

  • AYHAN ÖZEREN

    11 Temmuz 2022

    Uzun zamandır kaygı bozukluğu ile baş etmeye çalışıyorum ve yazılarınızı okuduktan sonra sebepleri hakkında bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum. Aynı sorunları yaşayan ve bilgi sahibi olmak isteyenlere tavsiye edicem. Teşekkür ederiz.

  • Necla

    11 Temmuz 2022

    Kaygı bozukluğunu yaşayan biri olarak yazınızı okudum ve çözüm önerinizi değerlendirerek listeleme tekniğini uyguladım. Haklısınız kaygılarla yüzleşmek çözüm önerilerini bulabilme açısından oldukça faydalı sonuçlar getiriyor. Belki de kaygımıza karşı bir sıfır öne geçtiğimiz de söylenebilir. Çok bilgilendirici ve yararlı bir yazı çok teşekkür ederim.

  • Serkan

    11 Temmuz 2022

    Ankisiyete problemi yaşayan Türkiyede 100.000’lerce insan var, yazılarınız son derece yararlı.Teşekkürler.

Yoruma Kapalı.